Poznato je da se kod nekih žena mogu dogoditi biohemijske promjene kada se razvijaju simptomi anksioznosti, poremene raspoloženja, ali i simptomi depresije, kada dođe do promjena u nivou estrogena tokom perimenopauze i nadalje tokom menopauze. Dešava se da žene budu greškom tretirane antidepresivima, bez prehodne provjere hormonskog statusa koji bi mogao da ukaže na postojanje adekvatnijeg liječenja.

Od osoba koje su klinički depresivne, oko polovina često ima višak hormona koji se zove kortizol. Kortizol nastaje u kori nadbubrežne žlezde, i smatra se odgovornim za različite reakcije organizma na stres (povećanje krvnog pritiska, nivo šećera u krvi…), te se shodno tome i naziva „hormonom stresa“.Evo šta na šta se možete testirati ukoliko sumnjate da imate neki od simptoma depresije:

Analiza masnih kiselina – Postoje studije koje su pokazale da su ljudi, koji imaju višak omega-6 u odnosu na omega-3 masnih kiselina, skloniji pokazivanju simptoma depresije.

Analiza hormona štitaste žlijezde – Neki simptomi hipotiroidizma (smanjene funkcije štitne žlezde) mogu biti slični simptomima koji su povezani sa depresijom: smanjeno interesovanje za dnevne aktivnosti, teškoće u koncentraciji, poremećaj sna i smanjeno interesovanje za seks.

Uz informacije dobijene specifičnim analizama krvi i urina, može se doći do fizioloških uzroka simptoma depresije i pokazati koje biohemijske promjene su do nje dovele.

Neuravnoteženost se može prirodno korigovati upotrebom adekvatne terapije koja će dovesti do reguliacije nivoa neurotransmitera. Kada se nivoi neurotransmitera vrate u ravnotežu, neuronske veze se regulišu, poruke se isporučuju ispravno, što vodi ublažavanju, pa i nestanku depresivnih simptoma.

Leave a comment