Burpee je vježba koja se sastoji od nekoliko pokreta koji se izvode uzastopce bez pauziranja, a može se kombinirati s raznim drugim vježbama. Za razliku od izolacijskih vježbi, burpee je vježba za cijelo tijelo, što znači da će aktivirati sve mišiće u tijelu. Ovom vježbom topimo kalorije, jačamo mišiće i ubrzavamo metabolizam.

Burpee vježba je dobila naziv po američkom psihologu Royalu Huddlestonu Burpeeju koji ju je 1940. godine koristio kao brz i učinkovit način za utvrđivanje fizičke kondicije. Koju godinu kasnije, burpee je popularizirala američka vojska koja je ovu vježbu koristila za određivanje stupnja fizičke spreme vojnika, pa je vježba poznata i pod nazivom marinci.Burpee je vježba koja objedinjuje koordinaciju, agilnost i izdržljivost, a učinkovita je i za sagorijevanje masnoća.

Kako pravilno izvesti burpee

Vrlo je jednostavna za izvođenje, u smislu da se ne sastoji od nekakvih kompliciranih pokreta – obuhvaća osnovne pokrete: čučanj, sklek i skok. Može se izvoditi bilo gdje i ne zahtijeva nikakve posebne rekvizite.

Kod izvođenja ove vježbe važna je kvaliteta pokreta, a ne brzina. Vježbači često žele napraviti što više ponavljanja u što manjem roku pa se ova vježba često radi krivo i povećavaju se šanse za ozljedu.

Burpee se izvodi tako da se iz uspravnog stava spustimo u krajnju donju poziciju čučnja, a dlanove položimo na pod. Nakon toga se odskočivši unatrag prebacimo u gornju poziciju za sklek (dlanovi ostaju na istom mjestu). Iz pozicije skleka se odrazimo skokom u zrak i time se završava jedan burpee.

Prilikom izvođenja burpee vježbe aktiviraju se mišići trupa, ruku, ramena i nogu. Može se koristiti za više ciljeva – za povećanje izdržljivosti i redukciju potkožnog masnog tkiva. Zbog velikog broja mišićnih skupina koje se aktiviraju tijekom izvođenja ove vježbe, kroz svega nekoliko ponavljanja raste srčana frekvencija.Burpee vježbu mogu koristiti rekreativci koji žele reducirati potkožno masno tkivo, ali i sportaši koji žele razvijati izdržljivost.Bez obzira na broj aktiviranih mišića i pokreta koje obuhvaća, ova vježba se lako uči i sve što vam je potrebno za njezino izvođenje je volja i malo slobodnog prostora. Može se izvoditi u hotelskoj sobi, stanu, na terasi, livadi ili bilo kojem drugom mjestu gdje ima dovoljno prostora za uspravno stajanje i ležanje.

Leave a comment