Dobra vijest je da možete napraviti sopstveni tonik za čišćenje, koji se bori protiv parazita, virusa, bakterija, pa čak i gljivičnih infekcija. Najbolje od svega – nema neželjenih efekata!

Moderna medicina je dovela do široke upotrebe antibiotika u borbi protiv bakterijskih infekcija i nema sumnje da su oni jedno od najvećih dostignuća medicine. Ipak, zato što ih doktori često prepisuju, kao i zbog njihove prekomjerne upotrebe (na primjer kod stanja gdje bi imuni sistem uspio sam da se izbori), opasne bakterije oko nas imaju mnogo više prilika da se razvijaju. Sve je više i više sojeva otpornih na antibiotike, uključujući i veoma opasne superbakterije. Upotreba antibiotika ima i neželjene efekte, kao što je uništavanje crijevne flore, odnosno bakterija koje pomažu u varenju hrane (a učestvuju i u regulisanju imunog sistema).

Ova mješavina takođe stimuliše cirkulaciju krvi, čisti krv i povećava proizvodnju limfne tečnosti.

Evo šta vam je potrebno:

3 šolje jabukovog sirćeta

1/4 šolje samljevenog bijelog luka

1/4 šolje samljevenog crnog luka

2 sveže papričice (što ljuće, to bolje!), očišćene i isjeckane

1/4 šolje isjeckanog đumbira

2 kašike narendanog rena

2 kašike kurkume u prahu ili 2 isjeckana korjena kurkume

Sve sastojke, osim sirćeta, stavite u činiju i dobro promješajte. Sipajte u staklenu teglu tako da suhi sastojci zauzimaju 2/3 tegle, a onda sipajte sirće dok ne napunite teglu. Ostavite teglu na hladnom, suhom mjestu dvije sedmice, a svakog dana je promućkajte nekoliko puta. Posle dvije sedmice, procjedite tečnost kroz sitno sito ili čistu gazu, i dobili ste sopstveni zdravi tonik za čišćenje. Suhe sastojke možete iskoristiti za spremanje jela.

Leave a comment