Koliko god neprijatno bilo, puštanje gasova može da bude i veoma zdravo.Ukoliko vam se dešava da imate gasove i da ih ispuštate, to je znak da ste savršeno zdravi i toga se ne treba stideti.U prosjeku, muškarci i žene ispuštaju gasove oko 14 puta dnevno. Naši gasovi se sastoje od:

– 59% nitrogena;

– 21% hidrogena;

– 9% ugljen dioksida;

– 7% metana;

– 4% kiseonika;

– 1% hidrogen sulfida.

Iako zna da bude neprijatno, ispuštanje gasova ima i svojih prednosti. Ovo su samo neke od njih.

Smanjuje nadutost – Sigurno ste se osjetili naduto posle jela, a kada biste ispustili gasove osjećali biste se lakše. Varenje nas duje gasovima koje na taj način eliminišemo i manje smo otečeni u predjelu stomaka.Gasovi se javljaju kada pojedete nešto što niste trebali. Kada jedete crveno meso vaši gasovi će biti intenzivnog mirisa. Kada jedete žitarice, gasovi će biti učestaliji ali bez mirisa.

Olakšanje u stomaku – Neki ljudi imaju jake bolove u stomaku. Ispuštanje gasova može da učini da se oni osjećaju lakše, a ukoliko imate grčeve i probadanja možda imate probleme sa otpuštanjem gasova.

Zaštita crijeva- Doktori upozoravaju sve pacijente koji imaju problema sa crijevima da ne zadržavaju gasove unutar sebe. Niko zaista to ne bi trebalo da radi jer gasovi mogu da dovedu do upala i pojave hemoroida.

Mirisanje gasova čini vas zdravijim – Dobro ste pročitali. Sljedećeg puta duboko udahnite. Hidrogen sulfid koji tim putem oslobađamo zapravo jača naše mitohondrije i čini nas manje sklonim srčanim oboljenjima, artritisu, infarktu i drugo.

Alergija na hranu – Vaši gasovi pokušavaju da komuniciraju sa vama. Na njih utiče najviše ishrana, a ako ste alergični na neku hranu vaša crijeva će vam to i reći.

 

Leave a comment