Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprječava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad nerava i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućava zgrušavanje krvi i podstiče san.Takođe je važan za rad ćelija imunog sistema, kao i zdravu kožu i kosu.

Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su pre svega previše sedenja, kafa, alkohol i gazirana pića.Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.Ljuske od jaja sadrže 90 odsto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da leči simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze, već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska, a podstiče i koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mlevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo delotvornu dopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.Kako se ljuske jaja primjenjuju za liječenje različitih stanja:

Štitna žlijezda – Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procjedite tečnost i pomješajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Gastritis, čir- Kašiku mljevenih ljuski jaja pomješajte sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muskatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku. Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomješajte s dve kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mlijeka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče prije spavanja.

Za jačanje organizma i čišćenje krvi –  Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dve do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Leave a comment