Vjerovali ili ne, naučnici su otkrili implant koji lijek dovodi direktno u mozak, što znači da će od sada biti moguće izliječiti neke od najstrašnijih bolesti današnjice. Evo kako je to moguće. Naime, radi se o implantatu ugrađenom u mozak koji bi poboljšao unos lijekova u ključni organ čovečjeg tijela.

U istraživanju su učestvovale osobe sa Parkinsonovom bolešću kojima je ugrađen implant koji dostavlja lijekove direktno u mozak kroz otvor sa strane glave. Takva naprava se koristi za slanje prirodno prisutnog proteina za koji se naučnici nadaju da bi mogao da pomogne u obnovi ćelija koje je bolest oštetila u zahvaćenom dijelu mozga.

To bi dalo nadu pacijentima koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Djelotvornost takvog načina dostave lijekova uslovljava činjenicu da bi to moglo da bude rješenje za nove načine liječenja tumora mozga, moždanih udara i drugih degenerativnih stanja. Ova naprava bi omogućila da se potrebni protein pošalju u zahvaćeni dio mozga s velikom preciznošću.U sklopu ove studije 41 osoba je prošla operaciju kako bi im se četiri cjevčice ugradile u mozak. Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Britanskim zdravstvenim sistemom.Polovina pacijenata koji su učestvovali u istraživanju primili su mjesečnu dozu lijekova, dok je druga polovina ispitanika primila placebo. Kod pripadnika obe grupe pokazalo se poboljšanje kada je reč o simptomima, a posebno kod onih koji su primili prave lijekove.

Nakon 18 meseci, kad su svi pacijenti primili dozu proteina, obe grupe su pokazale umjerena do znatna poboljšanja simptoma. Mnogi od njih su postali pokretljiviji i počeli su da se bave aktivnostima poput biciklizma.

– Ipak, skeneri mozga pacijenata koji su primili potrebne proteine pokazali su da se već nakon prve faze liječenja dogodilo znatno poboljšanje – tvrde naučnici.

Dr Alan Von ističe da je ovim pacijentima bolest dijagnostikovana osam godina prije početka ovakvog liječenja.- Snimci su pokazali da se lijek, nakon što je stigao u mozak, povezao s ciljem, dopaminskim živčanim završecima, i čini se da pomaže oštećenim ćelijama u regeneraciji ili biološkom odgovoru – kaže Von i dodaje da je ovakvo poboljšanje nešto što prije nije bilo viđeno u ispitivanjima za liječenje Parkinsonove bolesti.

Leave a comment